Гід з композитних басейнів. Частина 1

Гід з композитних басейнів. Частина 1

Вибираючи басейн для будинку, в першу чергу необхідно визначитися із матеріалом, з якого він буде зроблений. Сьогодні на ринку представлено безліч різних варіантів, але найпопулярнішими вважаються бетонний, поліпропіленовий та композитний басейн.

Останній вид конструкції став відомим в Україні відносно нещодавно, про це ми розповідали у статті про історія скловолоконних басейнів. У тих, хто купує купіль уперше, виникає багато питань про композитні матеріали. Саме на них ми дамо відповіді у нашому “гіді”.

ЩО ТАКЕ КОМПОЗИТ?

Композит - це матеріал з унікальними характеристиками, отриманий шляхом з'єднання декількох різнорідних матеріалів, що відрізняються за своїми хімічними та фізичними властивостями. Зокрема, обов'язково використовуються армуючі та сполучні елементи, які гарантують, що в результаті вийде високоміцний матеріал, стійкий до високих навантажень.

Композит є універсальним матеріалом, який використовується в різних сферах, не тільки для домашніх басейнів. Наприклад, він застосовується в авіа- та суднобудуванні.

Щодо композитних басейнів, то вони знаходяться під безперервним тиском: з одного боку кілька тон води, з іншого — масив ґрунту. Жоден інший матеріал не витримає такого навантаження — лише композит.

ЧОМУ КОМПОЗИТНИЙ БАСЕЙН ВВАЖАЄТЬСЯ НАЙМІЦНІШИМ Й ДОВГОВІЧНИШИМ?

Як вже сказано вище, композитна чаша складається з декількох шарів: вуглецеве волокно, вінілестер, скловолокно та ін. Завдяки цьому вона набуває незвичайної міцності, яка "підсилюється" за рахунок ребер жорсткості - вони виконані з деревини бальзи.

Ще одна особливість скловолоконного басейну - стійкість до перепадів температури та ультрафіолетових променів. Це можливо, в тому числі завдяки особливим складам, які виконують функцію бар'єрного шару після нанесення.

ЯКИЙ ТЕРМІН ЕКСПЛУАТАЦІЇ У КОМПОЗИТНОГО БАСЕЙНУ?

Компанія Posh pools використовує матеріали марки Derakane, які дозволяють створювати високоміцні чаші із гарантією 30 років. Купити композитний басейн у нас означає купити басейн, який прослужить вам кілька десятиліть і не втратить свого чудового зовнішнього вигляду.

Раніше ми вже розповідали про те, що скловолоконна конструкція краща за бетонну і поліпропіленову за багатьма критеріями — серед них і термін експлуатації. Так, чаша з бетону згодом руйнується через хімічні засоби для очищення і вимагає постійного ремонту, не кажучи вже про поліпропілен, який важко назвати довговічним, незважаючи на обіцянки виробників.

ЯК ОЦІНИТИ ЯКІСТЬ СКЛОВОЛОКОННОГО БАСЕЙНУ?

Якщо ви хочете встановити скловолоконний басейн, який прослужить довгі роки, обов'язково переконайтеся, що виробник пропонує вам справді якісний товар:

  • Зовнішня поверхня. Огляньте зовнішню поверхню конструкції: на ній має бути видно густу сітку склотканини. Якщо ж проглядаються окремі елементи-волокна, то якість такої чаші під питанням.

  • Внутрішня поверхня. Проведіть рукою по внутрішній поверхні композитного басейну: вона має бути гладкою та непористою. Виразно помітні пори свідчать про те, що перед вами не найкраща конструкція.

  • Зріз борту чаші. Добре розгляньте шари на зрізі борту чаші. Вас має насторожити відсутність білого шару (ознака економії на ефірній смолі) та наявність мінеральних включень (ознака того, що виробник використовував не композитний наповнювач, а, наприклад, глину чи крихту мармуру).

Компанія Posh pools займається виробництвом та встановленням композитних басейнів в Україні 15 років. Наша продукція славиться високою якістю та довговічністю, тому, якщо ви хочете купити чашу зі скловолокна, загляньте в каталог – у ньому зібрано безліч моделей на будь-який смак.